• 02
  mei

  Hoe zorg je ervoor dat schoenveters niet los komen?

  https://www.bubbleskinderschoenen.be/hoe-zorg-je-ervoor-dat-schoenveters-niet-los-komen/
  by
  posted in Tips & advies
  Reacties uitgeschakeld voor Hoe zorg je ervoor dat schoenveters niet los komen?

  Het is een alledaags fenomeen, maar niets is zo vervelend als veters die steeds los komen. Bovendien is het ook heel gevaarlijk want je kunt er gemakkelijk over struikelen. Maar, je kunt er wel iets aandoen! Lees snel verder om te ontdekken hoe je ervoor kunt zorgen dat de veters van jouw schoenen niet meer los komen.

  Steeds opnieuw de veters van je schoenen binden

  “Wacht, nog even snel mijn veters binden.” Het gebeurt al wel eens dat je midden op straat de schoenveters moet binden omdat ze vanzelf los komen. Maar hoe komt dat nu? De wetenschap heeft er antwoord op gevonden. Onderzoekers van de bekende Berkeley Universiteit hebben met een slow motion camera kunnen vastleggen wat er nu eigenlijk gebeurt met de veters wanneer we bewegen. Er zijn twee factoren die kracht uitoefenen op de schoenveters: de zwaartekracht en de inertiekracht. De analyse van die beelden leert dat de kracht die een voet in beweging uitoefent wel zeven keer groter is dan wanneer deze in rust is. Hierdoor worden de veters voortdurend uitgerokken en terug ontspannen. Door die voortdurende interactie komt de centrale knoop in de veters steeds losser te zitten. Bovendien raakt deze knoop helemaal los door de uiteinden van de veters die tijdens het bewegen steeds heen en weer wiegen. Eigenlijk is het niet meer dan dat. Maar wat doe je er nu aan?

  Wat we vaak doen is een dubbele knoop maken omdat we het beu zijn ons steeds te moeten bukken als onze veters losgaan. Dit is echter ook niet altijd handig omdat we de knopen moeilijker loskrijgen.

  Hoe je veters beter knopen?

  Er zijn verschillende manieren om je veters te knopen. Een belangrijke stap, volgens hoofdonderzoeker Daily Daimond, is te begrijpen hoe bepaalde knopen beter kunnen zijn dan andere. Zo ontdekten de wetenschappers dat de traditionele konijnenoortjes knoop steeds loskwam. Blijkbaar kruisen we steeds de verkeerde veter over de andere waardoor de knoop niet zo vast is.  Hoe kun je je veters dan op een juiste manier knopen? Met de ‘vierkante’ knoop. Maak een eenvoudige knoop door de linkerveter te kruisen over de rechterveter en haal deze door de gevormde lus. Maak dan van beide uiteinden een lus, maar draai nu de rechterlus rond het vertrekpunt van de linkerlus.

  Probeer lippenbalsem

  Knoop je veters zoals je dat steeds doet en smeer dan wat lippenbalsem over de knoop. Het vet van de lippenbalsem verhindert de veters zomaar los te komen. Wil je de knoop losmaken? Dan kan je hem even makkelijk lostrekken. Handig!

Comments are closed.